De l’agricultura per l’agricultura: els avantatges de l’ús del film per encoixinats de Mater-Bi

film para acolchado biodegradable en Mater-Bi

Els film per encoixinats biodegradables de Mater-Bi representa, des de ja fa anys, una alternativa valida als encoixinats de plàstic tradicional i pot ser utilitzat en cultius i zones climàtiques diferents, amb l’avantatge respecte els encoixinats tradicionals, que no s’ha de retirar del sòl al final del cultiu.

Gràcies a la seva biodegradabilitat completa, al final del cultiu el film en Mater-Bi pot ser enterrat en el sòl i els microorganismes del terra el transformen en diòxid de carboni , aigua i matèria orgànica.

“El Mater-Bi té diferents avantatges: evita el creixement de les males herbes, augmenta la temperatura del sòl, millora els efectes de reg, manté la humitat, i al final del cultiu, s’enterra i desapareix tot.” Explica Javier Molviedro de la Cooperativa Santiago Apóstol, que utilitza Mater-Bi des de fa uns 15-20 anys.

La preparació del terreny per instal·lar el film biodegradable és igual que la preparació per un film tradicional. “Es prepara el terreny, es fresa i al final s’instal·la el film com si fos de polietilè. L’important és que el terreny estigui ben treballat” comenta en Vicenç Armengol de la empresa Petit Pla.

Ramon Barnaus de l’Hort de Cal Castell va començar a utilitzar encoixinats biodegradables l’any 2008 i els utilitza per diferents cultius: bledes, enciams, tomàquets, cogombres, cebes i carbassons. L’ús de film de Mater-Bi és molt senzill: “tenim una màquina d’encoixinar en la que s’hi posa la bobina de plàstic biodegradable a la part alta i avançant amb el tractor, el film es fa estenent sobre el terreny, enterrant els costats per fixar-lo.”

“El cultiu normalment dura uns 5 mesos i el plàstic biodegradable funciona perfectament durant tot el cultiu. S’enterra amb les restes de cultiu i normalment desapareix durant un hivern” explica Manuel Valls de Cal Calls.

Un vídeo que recull l’experiència d’alguns agricultors que utilitzen encoixinats biodegradables en Mater-Bi